Gyakori kérdések

1, Hogyan működik a mosogatógép, és az egyes programok szakaszai?

GYIK | Hogyan működik a mosogatógép?
Elméletileg mindannyian tudjuk, hogy hogyan működik a mosogatógép, az edények piszkosan kerülnek bele, majd tisztán távoznak. Most röviden összefoglaltuk mi is zajlik le egy-egy mosási ciklus során.

GYIK | Pipa Első lépésként egy erős vízsugár eltávolítja edényeiről a szennyeződéseket és az odaégett ételmaradékokat.
GYIK | PipaA fő mosogatóprogram jelzése egy tiszta vízsugár, ekkor lát munkához a mosogatószer. A forgó szórófejek vízsugárral kívül-belül lemossák az edényeket.
GYIK | PipaA maximális higiénia érdekében a víz 75°C-ra forrósodik fel, hogy mindent tökéletesen megtisztíthasson.
GYIK | PipaEzután egy friss vízsugár segítségével a gép minden üledéket eltávolít, majd az öblítőszerrel elősegíti a száradási folyamatot.
GYIK | PipaAz utolsó folyamat során a víz hőmérséklete ismét felforrósodik, majd a kiürítése során visszamaradt látens hő tisztára szárítja az edényeit.

 

 

 

 

2, Szabad-e teflon bevonatú edényeket a mosogatógépbe pakolni?

GYIK | Szabad-e teflon bevonatú edényeket a mosogatógépbe pakolni?Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés. Itt van egy apró tipp, amivel megóvhatja teflon bevonatú edényeit.

Teflonnal bevont edények esetén a kézi mosogatás kedvezőbb, mivel a gépi mosogatószerek szemcséi idővel koptatni kezdik az edények külső felületét. Abban az esetben, ha Ön ragaszkodik teflon edényei gépi mosogatásához, ajánlott minden program után egy kevés olajat kenni a bevonatukra, ezzel megóvhatja őket az esetleges károsodástól.

Minden új eszköz vásárlása esetén, érdeklődjön a gyártónál, hogy az alkalmas-e gépi mosogatásra.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

3, Szabad-e alumíniumot a mosogatógépben tisztítani?

GYIK | Szabad-e alumíniumot a mosogatógépben tisztítani?Hogy mik azok ronda fekete foltok az ötvözetlen alumíniumból készült háztartási eszközökön, és miért nem lehet őket eltüntetni? Most megválaszoljuk.


Az ötvözetlen alumínium a sima vízzel, de savakkal és lúgokkal is reakcióba lép, ezért elváltozások jelentkezhetnek a felületén. Az alumíniumon képződött fekete foltokat „vízkőfoltoknak” hívjuk. Az ilyen típusú alumíniumot nem javasolt mosogatógépben mosni mivel ezek a felületi károsodások visszafordíthatatlanok.  Az alumíniumból készült lábasok és edények esetében forduljon a gyártóhoz, és érdeklődje meg hogy az ön típusa alkalmas-e gépi mosogatásra.
 
 
 
 
 
 
 
 

4, Mi az a lyukkorrózió és miért károsodik a rozsdamentes acél?

GYIK | Mi az a lyukkorrózió és miért károsodik a rozsdamentes acél?Apró fekete lyukak a rozsdamentes acél felületén. Hogyan keletkeznek? Hogyan óvhatom meg ettől háztartási eszközeimet?

 

A lyukkorrózió leggyakrabban a rozsdamentes acél felületein jelentkezik, és apró, tűszúrásnyi felületen mutatkozik meg, ami nem feltétlenül látható szabad szemmel. A sérült felületek a későbbiekben akár több milliméteresre is nőhetnek és szemcsés szerkezetű, fekete foltok lesznek. A korrózió oka nyilvánvalóan ilyenkor a felületi védőréteg károsodása, és ezt a roncsolódást a vízben és az ételekben található közönséges só okozza. Ezért is fontos a sótartály feltöltésekor, hogy a vízlágyító só semmi esetre se érintkezzen a mosogatógép más felületeivel. Ennek elkerülése érdekében érdemes lehet még egy rövidebb ciklust is lefuttatni az esetleges sómaradványok leöblítéséhez. A lúgos termékek nem okoznak ilyen jellegű károsodást.
 
 
 
 
 
 
 
 

5, Gépi mosogatás után fehér réteg képződik az edényeimen. Mi ez, mit tehetek ellene?

 

Nincs gond aggodalomra ez csak só, de érdemes betartani pár dolgot.

Előfordulhat, hogy vízlágyításra túl sok sót használ, ezért fehér, vízben oldódó réteg képződhet az edényeken. Ez a vízlágyító tárolójából távozó sóoldat miatt jöhet létre. Ezt pár apró tipp betartásával könnyedén megelőzheti:

GYIK | PipaZárja le rendesen a sótartály fedelét, ha ez nem történik meg a sóoldat kiáramolhat a mosogatási térbe.
GYIK | PipaHa a tartály feltöltésekor só ömlött a mosogatási térbe, futtasson egy üresm edények nélküli rövid ciklust.Kép: Közeli a sótartályról.

6, Le kell-e öblítenem az edényeimet mielőtt a mosogatógépbe teszem?

Tartsuk távol magunkat a mítoszoktól. Ezzel időt és energiát spórolhatunk meg.

A közhiedelemmel ellentétben az előzetes öblítéssel csupán időt és energiát pazarolunk. A mosogatógépek magas hőmérsékletű vízzel dolgoznak, így garantált, hogy edényeink tiszták lesznek a ciklus végére. Nagyon fontos, hogy a felesleges ételmaradékokat eltávolítsuk a tényérokról, mivel ezzel megakadályozhatjuk a csövek eltömődését. Higgye el, mosogatógépe sokkal többre képes, mint azt gondolná.

  GYIK | Le kell-e öblítenem az edényeimet mielőtt a mosogatógépbe teszem?